I couldn't have done anything without them.

I couldn't have done anything without them.

Tuesday, December 08, 2009

Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM) 2009

Updated (11 Feb 2013) : Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM Tingkatan 4

Masa memohon untuk UKKM, sebenarnya sekolah dah uruskan. Kita cuma perlu sahkan secara online di website MARA. Cadang nak pilih tempat ujian di Kolej MARA Banting, dekat sangat & tahu sangat. Alahh, masa nak pergi rumah nenek, lepas jambatan baru, bahagian kiri tuu. Yang pusat edar Ana Muslim tuu.

Tangguh2, slip gaji ayah la, itu lah, pada hari terakhir mengesahkan borang secara online, tempat ujian ji Kolej MARA Banting penuh, penuh, PENUH!? Punyalah semangat pilih2 nak MRSM mana.. Gelak ketawa baca,

"Pelajar yang mengambil mata pelajaran Bahasa Arab Komunikasi tidak akan diberi keutamaan"

Hampa sungguh! PENUH. Cuba lagi yang dekat2, penuh, penuh, PENUH. Ayah suruh pilih yang dalam Selangor, tak susah nak cari. Katanya. Malam mengisi borang ni pun Ayah balik lambat, so kita berempat lah sibuk2 pilih. Akhir sekali dapat Berang tak penuh.. Tu pun hari kedua (8 Disember 2009), waktu kedua (2.00-5.30pm). Takpelah, tak nak putus asa. Nak juga ambil! Apa salahnya ambil dengan orang2 kampung. Haha.

Ainin lagi lahh. Hari tu jumpa, Ainin kata dia tak ambil pun. Error, error. Sebenarnya aoa yang Ainin maksudkan ialah penuh. Ainin nii. Hehe.

Kawan ayah tolong hantarkan ke Pejabat MARA. Ayah kata. Terima kasih, kawan ayah. Tak ingat nama. Hoho

Sepatutnya pada 8 Disember 2009, saya akan menduduki Cambridge ESOL - First Certificate in English's speaking test.. Tapi sebab dapat surat tawaran(yeke?) dari MARA untuk menduduki ujian Science & Mathematics dulu, pilih ni la! Sebenarnya nak pengalaman. UKMM kan sekali je seumur hidup. Exam Cambridge bila2 boleh, enam bulan sekali. Tahun depan kan ada lagi.

Saya dah cuba cari kat internet, contoh soalan UKMM, tiada satu pun. Langsung. Kenapa ya? Terhad betul. Ada juga jumpa blog yang penulisnya tulis pengalaman menduduki UKKM tapi pada tahun lepas. Science & math & ujian kecenderungan sahaja katanya. Highlight, sangat susah. Ada juga jumpa komen seseorang, "Kalau PMR 8A pun tak semestinya lulus ujian ni". Eee. Gementar pula! Kalau macam tu, kongsilah sedikit soalan!


Sehari sebelum UKKM - 7 Disember 2009

Cuba tanya Amir Izwan! Amir Izwan periksa hari ni. Tapi dia mesti kedekut kan. Kena jugaa. Kedekut pun, paksa juga! Opss. Sorry Amir, aku tahu kau tengah baca. Gurau senda, apa salahnya. Amir kata susah. Kalau Amir susah, mesti saya senang! Ok, tipu lagi. Dah2, jangan tipu lagi, nanti kena potong lidah. Amir kata, study Math balik. Formula memang tak disediakan, dah tau dah. Memang dah ready. Lamaa tak buat ni. Takde lah lama sangat, okay? Saya ingat lagi!

Amir kata, ada orang tu, dapat jawab 20/40 je. Kalau macam tu, kongsilah sikit soalannya, Amir. Amir kata,

"Pengawas kat situ kata, kalau nak orang lain jawab macam kamu, jangan bagitahu soalan apa masuk"

Ohh, Amir. Kau nak aku jawab macam kau ya? Alhamdulillah.. Kau mesti dapat jawab dengan baik, aku yakin. Hee. Kita sama2 dapat lulus UKKM lah nampak gayanya, kan Amir? *Agak* mendesak Amir untuk bagitahu. Amir kata, Science 50 soalan. Science ok ok lahh, yang penting study Math. Ni apa yang Amir kata.

Ok, dah2lah Athirah, tak perlu mengharapkan daripada orang lain lagi. Kalau Malaysia Boleh, Athirah Boleh juga. Gaya Amir cerita macam susah. Lagi sekali, macam susah. Tak kata pun susah, okay? Amir kata ada soalan cylinder.. Ops. Yeke, Amir? Ok, apa2 pun saya dah ingat. Insya Allah, ingat. Kenapa laa takde formula? Ingat lagi Cikgu Munirah, isteri kepada Cikgu Halid kata,

"Tak perlu hafal formula ni. Nanti exam SPM pun ada lagi formula tersedia, yang penting kamu faham,"

Macam mana ni cikgu! Saya dah faham, tapi formula tu yang tak disediakan. Memang tak dapat bayangan langsung macam mana bentuk soalan UKKM ni. Objektif/subjektif? Tengok pengalam orang2 terdahulu, objektif. Tapi kenapa macam berahsia sangat sampai bentuk soalan pun tak nak bagitahu? Alamak, takpe ke saya cerita kat sini? Takpe, bukan terkenal pun blog ni. Paling2 pun yang 'terbaca' kawan sekolah.

Ummi kata,
"Athirahh, dah2 tu online, kalau Amir Izwan kata susah, tak payah cari2 maklumat, pergi baca buku. Tengok2 la formula tuu,"

Ya, ya. Tapi nak tau jugak. Tahu pun apa guna? *gelak*

Cukup, kawan2, jom kita sama2 selak buku?

Dah siap dah iron baju sekolah. Apa Ayah terkejut?? Memanglah periksa pakai baju sekolah, tudung labuh. Check esok kena bawa apa! Slip peperiksaan dengan Kad Pengenalan. Kad Pengenalan Athirah pegang sendiri taau. Dah nak ambil lesen lah katakann.

Ana, Dada, hantarkan polygon2 tuu~ :D PS. Saja nak credit korang :p

Ok, Cikgu Aisyah Nadhirah & Cikgu Wan Syakiran (saje tinggalkan Muhd :b), terima kasih di atas bimbingan kalian yang amat berharga. Akan kukenang hingga ke akhir hayat. Ilmu yang berguna antara benda yang kita bawa hingga akhirat, tau? ;)

Menurut rancangan, Haziq tak pergi *sekolah hari ni. Kan nak hantar kakak ke Kolej Profesional MARA, Beranang. Wahh, lagi sekali, Beranang.. Kat mana tu? Kat sempadan Selangor & Negeri Sembilan. Kami semua tak mahir. Ayah & Ummi ambil cuti. Terima kasih Ayah, terima kasih Ummi. Abang dah download peta google ke Kolej Profesional MARA Beranang ke iPoh Touch terbarunya *promosi sikit*. Ayah setting navi ke Beranang dalam N97 terbarunya  *promosi banyak*. Semua dah bersedia untuk? Menghantar Tuan Puteri Athirah *smiling cheek to cheek* ke Kolej Profesional MARA Berenang.

Pagi tu Ummi & Ayah pergi buat pelbagai urusan. Ayah cuti, kan. Abang pergi klinik, sakit mata? Saya baca buku lah kat rumah. Baca buku lah sangat. Tengok2 formula je. Eh, apa takut sangat dengan formula ni?

Jam 11.00 pagi bertolak dari rumah. Dah lawa2 pakai seragam sekolah, tangkap gambar, bawa buku sikit, naik kereta. Kena ambil Haziq dulu. Sebab rancangan terdahulu tak berjaya. Haziq pergi juga tusyen. Ehee, malunya, pakai baju sekolah ni. Kena naik atas, kelas Haziq. Jumpa Muallimah Sufi, Muallimah Sufi sedang mengajar Pintar Lime masa tu. Jadi, terpaksa jugalah jumpa. Muallimah kata goodluck. Terima kasih, Muallimah. Jumpa juga dengan adik Amir Izwan tuuu. Sengih2 dia, tak dengar sangat apa dia cakap, sorry.

Macam nak balik kampung pula, balik Kelantan. Lama tak balik. Bising betul Abang Navigator Ayah tu.

"To the left, to the left," everything you own in the box to the left???

Highway panjang2, saya memang tak peka sikit jalanraya2 ni. Sekadar mampu melihat tanpa berkata apa-apa. Biasalah orang nak periksalah katakan, belek2 bukulah juga. Tewas dengan kepoyoan diri,  akhirnya buku tersebut tersimpan rapi juga di dalam beg polka dot pink. Nak kira awan lah. Jauh lagi perjalanan. Mesti banyak awan2 yang lawa.

Sesat juga lahh. Tak tahu nak kata sesat atau tidak, sebab Ayah yang drive. Ok, merepek, bukan kau ke yang nak periksa, Cik Athirah? Ya, sesat. Abang Navigator pun dah pening. Mungkin Abang tu dah lupa jalan ni, maafkanlah dia, lagipun dia kan orang America. Take right but there was no junction at all. Tanya penduduk tempatan di Kedai Dobi Husni (wahh, saya ingat!), Kiri, kanan, kanan, kanan. Takpe, nanti saya scan lukisan Ayah di belakang surat tawaran UKKM.

Masuk pasar apa entah. Tanya lagi penduduk tempatan, kali ni sampai rasanya. Dah dekat. Suasana betul2 macam kat Kelantan, cuma tak kelihatan najis lembu. Teringat ceri Sen To Chihiro No Kamikakushi, tak tahu dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris orang panggil apa cerita tu. Tapi terkenal. Sampai juga akhirnya~

"Ada bau2 Langkawi?"

"Wahh~ Ni kawan2 awak kat MRSM nanti la ya"

"Athirah nak duduk asrama kan?"

Uhh, apa2 je lah Ayah. Ayah semangat sangat ni kenapa? Hihihihihihihihi. Macamlah kutidak dapat membaca fikiranmu, Ayahku, setelah sekian lama kita hidup sebumbung bersama.

Beratur kat tempat pendaftaran N.  Pendaftar pun takde lagi tau. Masa tu lebih kurang jam 1.15pm rasanya. Ayah belikan air mineral, terima kasih. Ayah kata Ayah dengar, jawab guna komputer. Jawab guna komputer. Tak boleh conteng2 lah kan? A E I O U.................... Amir Izwan tak bagitahu pun! Dah2la tu salahkan Amir Izwan. Tengok2 formula lagi. Dah daftar, jumpa nama yang familiar. Hanna Rafi! Hannah Banana tuu. Terus minta number Hanna daripada Khalida Ibrahim, call.

"Wehh! Kita sama bilik exam!"

Ok, bergembira sakan sekejap. Bukan, saya cuma teruja sebab jumpa nama yang familiar. Dah daftar, terus ke Lab H. Dengan Ummi, Ayah, Abang, Haziq. Mestilah, dengan siapa lagi? Tunggu2, mereka nak pergi solat dulu. Okay~

"Kalau sebelum Ummi & Ayah balik exam dah start, masuk je. Jangan tunggu,"

Yaa, mestilah! Jangan risau, Athirah dah besar sikiiit je. Betul, tak percaya tengok kasut. Dah ketat sikit tau. New Nike Shoes, please Ayah!

Wahh, tiba2 rasa gementar pula. Gemuruh tu apa ya? Boleh tak guna perkataan ni? Ahh, apa2 je. Yang penting sama makna dengan dalam bahasa inggeris, nervous. Atau dalam bahasa jepun, kinchou. Sorry, guna desktop tak boleh type Japanese.

Belek2 formula lagi. Entah kenapa formula tu ada kat depan buku rujukan Matah yang besar gedabak tu. Tak stylo langsung bawa buku gedabak tu! Kalau lah scanner tak rosak & perlu diambil dalam masa dua minggu lagi, saya dah scan & print dah. Teringat pula 6 Disember makan kat Noodle Station. Hopefully Haziq tak baca post ni sampai habis.

Orang pin tak ramai lagi, selak2 lagi la. Mana tahu tiba2 terlupa ke. Tapi betul, saya tak ulangkaji lagi, Cuma tengok formula sahaja. Makin lama makin ramai orang, so tutuplah buku. Malu lahh. Tak macho langsung. Patutnya tadi salin kat buku kecik oh. Takdela malu macam ni. Nak buat macam mana kan? Tapi gagahkan diri juga, tutup. Sudah, sudah. Berdoa, tawakkal. Insya Allah, akan dipermudahkan segala urusan. Bukan tak pernah baca pun, dah. Dah master skill. Setakat PMR, celah2 kuku je. Bak kata abang.

Ummi & Ayah pun datang balik. Fuh~ Boleh cerita2. Syakiran hantar SMS goodluck! Terkejut kan?

"Goodluck and do the best.. If you could, do as perfect as you can. Be careful when you answer the quetions, all the best I pray for you ;),"

WOAHHH! Tersentuh. Terima kasih Syakiran~ Semangat semangat! Telepathy sikit otak kau kat aku. Peeeet peeet Peeet peeet. Pinjam otak jap ya, Syakiran? Kau kan tak periksa sekarang.

Okay! Dah ready. Calon dah boleh masuk dalam.. Bilik ber-aircond, Umm. Nanti periksa dah tak rasa kot. Ahh! Yeke? Salam2, peluk2, cium2, dokong2 dengan Ummi, Ayah, Abang, Haziq, saya pun masuk ke dewan periksa..

Selamat datang, Athirah.

Macam kat dunia lain sekejap. WAHH. Hanna, kita duduk bersebelahan jom? Pengawas kata tak boleh. Kedekut! hehehe.. Ingat kami nak berbincang ke? Boleh juga. Terpisah jua kami berdua.. Kata air yang dicincang tidak akan putus? Ahh, merepek. Ujian guna computer. Pertama kali dalam hidupku. Menjawab guna komputer? Maju betul sekarang, Dah tak guna pencil & kertas. Kesian pencipta  pencil. Yeke?

Ok.. Baru mula cerita menjawab UKKM

Pertama, saya diminta untuk mengisi butiran2 penting ; nama(Athirah), nombor kad pengenalan(tak boleh bagitahu :D), kod tempat periksa(B200 agaknyaa, tak ingat), angka giliran(BH157K057). Masuk la ke page soalan..

Tak tahu nak terangkan macam mana. Dalam komputer semuanya. Soalan objektif:

-Mathematics - 40 soalan
-Science - 50 soalan
-Ujian Kecenderungan - 100 soalan

Lepas dah isi maklumat, kita akan diminta untuk klik salah satu daripada soalan2 tersebut. Tapi urutan dah ditetapkan. Mathematics, Science, Ujian Kecenderungan. Pertama kali lah katakan, guna komputer. Totally have no idea.

Soalan Mathematics
Soalan Mathematics paling best! Macam ni barulah peperiksaan! Selama ni macam main2 je. Selalu pandang rendah dengan soalan Mathemtics, poyo. Selalu sempatlah double check, kali ni takde langsung. Kedudukan komputer2 pun bersebelahan, boleh je nak tiru. Tapi jangan harap sempat nak tiru. Boleh dikatakan kita tak akan buat sama soalan dengan orang sebelah. Nak bincang pun tak sempat. Kena urus diri sendiri dulu. Soalan first terus killer. Saya pun tinggalkan dulu, nak jalan2 cari soalan senang, tengok je dah dapat jawapan (macam PMR tuu, ok poyo lagi :D). Tiada. Kecewa sungguh. Dah skip 5,6 soalan, baru sedar. Tak boleh jadi ni. Kena buat juga. Buat la juga secepat mungkin. Macam tak sempat dah nak guna calculator. Calculator jadi perhiasan je. Formula memang takde, tapi alhamdulillah, tiada masalah dengan formula. Semua soalan yang perlukan formula, okay, insyaAllah. Hari ni juga, pertama kali dalam hidup, hentam satu soalan. Bukan tak sempat, tak pasti dan tak sempat. Eh, lain ke? Kalau diberi lebih 30 saat, mungkin dapat jawab. Sebab soalan tu dalam komputer, tak biasa buat. Selalu terus conteng kat kertas soalan. Soalan kira sudut. Bukan yang macam dalam buku teks tu. Entah, tak tahu nak kata bentuk macam mana. Sangat complicated. Tapi sebenarnya sebab gelabah, betul. Untuk menenangkan diri, jawab je lah. Insya Allah, ada rezeki, betul lah. Ada juga orang sekeliling saya nampak, main tekan2 je jawapan. Takpe, kalau ada rezeki, dapat lahh. Mesti semua orang rasa susah punya. Power lahh MARA! Malu dengan diri sendiri sebab selama ni dapat soalan senang je (dibandingkan dengan soalan MARA). Lepas ni nak contact dengan budak MARA je lah. Dorang mesti prepare hebat punya.

Rehat
Keluar jap dengan Hanna, call Ummi. Ummi kat luar, tempat kereta. Baru balik shopping. Minum jus apple. Yummy, sedap. Ok, tinggalkan Hanna di toilet (sorry Hanna). Pergi balik ke Lab H untuk bersedia. Smeua tengok saya jalan. Bunyi kasut kulit Scholl ketak ketuk. Hoho, terima kasih Ummi. Ummi belikan kasut tu sebelum PMR sebab sehari sebelum PMR kasut saya dicuri di sekolah, sedih kan? Terima kasih Ummi. 

Soalan Science
Berdasarkan apa yang Amir Izwan kata, senang. Ya ke? Mungkin juga. Tapi ada lah juga, tengok2 balik & study dengan Aisyah Nadhirah. Cara kira work done, power, etc. Yang fakta2, insya Allah, ingat lagi. Saya sukar ingat sesuatu perkara tapi susah juga lupa. Bagus2. Okayy, berbalik kepada tajuk. Setuju dengan Amir Izwan, saya rasa soalan Science mudah juga lahh. Apa punya Bahasa Malaysia lah ni. Takde lah yang sampai kena fikir2. Segalanya berjalan lancar. Ada satu soalan, yang feathered, non feathered, abang pengawas tu bagi hint! Ohhh, tak perasan, ni lah akibatnya tak tengok soalan dengan betul. Terima kasih, abang pengawas. Najwa Athirah.

"Najwa okay?,"

Okay2.. Insya Allah ok. Mula2 dengar 50 soalan, kecut juga. Mana lah tahuu, standard macam Mathematics tadi, 50 soalan?? WOHHOO.

Ujian Kecenderungan
Ujian Kecenderungan mengandungi 100 soalan. Dah tenang~ Macam2 soalan. Pelik2. Pendapat kita tentang Astro lah, Rosyam Nor lah, macam2. Nak tengok sama ada personaliti kita menepati citarasa MARA atau tidak. Saya? Tak tahu..

Selesai Menjawab
Angkat tangan, pengawas datang kat meja kita & print jawapan (kot). Maksudnya, kat situ sebenarnya dah tahu dah jawapan kita untuk soalan2 yang baru kita jawab. Biar betuuul.

"Pergi depan, ambil kertas,"

Abang pengawas tu yang jaga.

"Athirah.. Kamu trial dapat berapa?"

Emm.. 7A kot. Eh, 6A..

"2B?,"

3B.. Ok tak jawapan saya?

(senyum)"Boleh2.."

Ahh, apa2 saja. Nanti dapat surat kat rumah kot. Lupa pula tanya. Pengawas tu bagi slip je.

"Terima kasih..," lalu terus kutinggalkan Lab H. Abang dengan Haziq ada kat luar. Hoho. Gembiranya. Habis exam, puas rasanya. Tak sia2 hafal sifir dengan Igarashi Sensei kat Oogashiwa dulu. Arigatou, sensei. Terima kasih juga kat cikgu tadika Al-Hasaniah sebab ajar saya membaca. Eh.. Teks ni kena simpan untuk graduate degree lahh.

"Ummi mana?", Ummi intai bilik sebelah punya soalan. Ish ish ish. Kan dah tertinggal Ummi. Tangkap gambar puas2, balik.

Kalau saya tak tidur sepanjang perjalan pulang, memang tak sah. Hehh. Laparnya.

Makan kat seksyen 7, sampai lah rumah.. Emm such a great day..


*sekolah = kelas tusyen UPSR & Sebulan Bersama Al-hafiz yang dianjurkan oleh SRIP, Shah Alam, Seksyen 7.

35 comments:

  1. haha...banyak nama aku:)

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:13 PM

    susah sgat ke soklan math tu sampai xsempat guna calculator.?
    alamak..risau nih..

    ReplyDelete
  3. umm.. act tak susah sgt kalau.. cuma rasa susah sbb sejak pmr mcm tak study lgsg.. jangan risau ! mesti boleh punya.. byk ayat exaggarate je tu :)

    ReplyDelete
  4. Anonymous9:36 PM

    thank you thank you thank you =)
    you've helped me with NOTHING.. haha, jkjk
    seriously, this post has helped me a lot
    may i ask, the questions are basically on form 3's subject only or it have been mixed with form 4's question as well? i mean for math n science exams.. =)

    ReplyDelete
  5. for sure its only pmr's questions, dear ;)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum
    best la post ni! tenkiu so much
    org baca dok tergelak2 je.lawak bebenor

    ReplyDelete
  7. Anonymous2:21 PM

    soaln math tu soalan mcm pmr ke??aiyyoo..tkut..

    ReplyDelete
  8. honestly, it must be tougher than that ;)

    ReplyDelete
  9. umm, are the Maths questions similar to the Australian Mathematics Competition? Or are they easier? D: You helped me a lot though, thank you so so much. Your story is wonderful :)

    ReplyDelete
  10. ive just googled on AMC, seen the example.. and i think the questions were quite similar. do well in especially in simultaneous equation, is that what you call it? i cant really remember the topic cz im facing the spm now. ;) whatever topic you think was difficult, they're gonna give the tougher one on that topic. but dont worry, over all i think it wasnt that difficult. calm, relax, and i know you can do it. its nothing out of topic of pmr, so theres no reason of u not scoring, right? ;) goodluck!

    ReplyDelete
  11. Anonymous9:48 AM

    Hello. I loved ur blog. May i know what is AMC? And are the questions asked in the exam objective or subjective? Please rep me ASAP! Im sitting for the exam on 28th Nov. :) Anyway, good luck for ur SPM! :D

    ReplyDelete
  12. AMC stands for Australia Mathematics Competition. The questions are all in objectives. You have to answer in a computer. Which why I found it quite tough. They'll give you a piece of paper anyway. Thanks for your wish.. Do pray for me, okay? :) And, good luck to you, too.

    ReplyDelete
  13. emm, rasa cuak tibatiba nii, akak, saya takutlah, mesti gabra kannn :(

    ReplyDelete
  14. Anonymous9:03 PM

    seriously you've help me a lot with your statement ..
    thank you so much ..
    bytheway , 'ujian kecenderungan' stand for what ?
    i mean like iq test or general knowledge ?
    and how much the time fixed for each subject ?
    i'm so nervOus right nOw coz i'm sitting for my xm on 28th nov this year ..
    please ..would you tell me ? :')

    ReplyDelete
  15. lebih kepada ujian untuk mengenal pasti sama ada awak sesuai atau tidak belajar di bawah MARA. alaaa, takde pape la. baca buku science dari kulit ke kulit. practice math byk2. benda baik Tuhan tolong. ;)

    ReplyDelete
  16. Khairul Anuar11:04 PM

    soalan math tu "susah" sangat kew??
    nanti la nk tya akak sya dulu ..
    dia masok MRSM jugak...
    tpi da abis belajar...

    ReplyDelete
  17. ur blog has helped me SO MUCH!!thank you !!

    ReplyDelete
  18. fatihah8:32 PM

    asssalamualaikum sis!!! thanks a lot 4 those info..u've helped me a lot!!! pray for me ok!!! thank you & all the best forever.

    ReplyDelete
  19. UZAIR IZZKHAN8:33 PM

    大柏小学校?五十嵐先生??that's my ex-teacher at Ichikawa Onomachi,Chiba,japan in 2005!!!kalau boleh sye nk kenal awak dengan lebih mendalam lagi...ADD ME ON FB 'UZAIR IZZKHAN' ya!!!yoroshiku onegaishimasu!!

    ReplyDelete
  20. Anonymous12:49 AM

    soalam ukkm tu susah sgt ke?bleh xbgi contoh.

    ReplyDelete
  21. Anonymous9:59 PM

    Assalamualaikum.. Akak, mcm mna akak prepare utk ambil Cambridge English Test tu? Kne bayar tak? Semua peringkat umur pon boleh ke? Saya rasa saya mcm nak ambil. Boleh beri info sikit tak pasal test tu :) Terima kasih, Vyner

    ReplyDelete
  22. Anonymous10:09 PM

    Post ni sama dgn post kat blog ni http://alwaysglimmeringhope.blogspot.com/ O.o?

    ReplyDelete
  23. Assalammualaikum...
    I want to ask, the question of science and mathematics in English or Malay language or bilingual?

    ReplyDelete
  24. Anonymous12:39 PM

    mmg kne hafal formula sume ke?? byk ke soalan yg memerlukan tok kiter hafal formula..?? mls lah nk hafal formula sume.. especially yg solid geometry.. can u give me example of the questions?? serious, sye tgh nervous skang ni..

    ReplyDelete
  25. Vyner : Yup, kena bayar. Pergi Cambridge English Learning Centre.. Try cari kat area rumah. Macam tution centre.. More like english class. Ada macam2 level, & setiap level ada test untuk level tu.. Macam IELTS. Cuba google. :)

    Anonymous 1 : Rasa hebat ok ada orang copy entry sendiri.. Hahahahhaha and yes, this is a story of my life, my friends. That's why I mention their names.. ;)

    Anonymous 2 : Contoh soalan.. Sama je macam pmr dulu. Tapi susah sikit. Tu je. Susah, tapi bukanlah mustahil. Kalau betul2 faham semua subjek.. Insya Allah boleh. Formula memang takde pilihan, 4 tahun yang lalu memang kena hafal. Dia bagi sekeping kertas A4 je. :)

    ReplyDelete
  26. Anonymous8:58 PM

    mcm mana nk tahu dpt duduki periksa ukk nih?? ke kna apply dlu br blh dpt?? please answer for my question...

    ReplyDelete
  27. Ya kena apply untuk kemasukan ke MRSM.

    ReplyDelete
  28. Hai. Awak nk tnya lah.. Soalan math tu boleh guna kalkulator ke.??

    ReplyDelete
  29. Anonymous2:38 PM

    The questions are in english or malay?

    ReplyDelete
  30. Boleh guna kalkulator. Bahasa yang awak belajar sekarang. English kan?

    ReplyDelete
  31. maaf, sya nk tnya. Soalan Math tu bleh ke minx kertas nk conteng2? pas2 soalan science tu syllabus PMR dan yang dipelajari msa PMR erk? Soalan Ujian Kecenderungan tu lebih kpd soalan berfikir atau sosial? maaf ganggu, just tnya for my preparation.

    ReplyDelete
  32. Maaf, sya nk tnya skid. Soalan Math tu bleh minx paper xuntuk conteng2? pas2 soalan science tu masih dlm syllabus PMR dan sgla yg deplajarai msa PMR ke? kemudian, soalan Ujian kecenderungan tu lebih kpd IQ test atau Generally kpd social?
    I hope you'll like to give me some tips for UKKM.I'm little bit nervous.

    ReplyDelete
  33. salam. ujian ukkm tu dwibhs ke bi je?

    ReplyDelete
  34. salam. nk tanya sikit..
    soalan ukkm tu dwibhs ke bi je??

    ReplyDelete
  35. Anonymous6:21 PM

    Assalamualaikum, soalan math n science x de dwibahasa ke?? lps apply permohonan ke MRSM..dia suh print kertas yg ada tls my name pastu suh pergi ke MRSM pd tarikh sekian..tarikh tu ke kna periksa..ke dia ada maklumkan kpd kita kalau dpt...actually i want to ask for the each of science and math questions...can I?? sorry for the poor questions that's I asked you...my beloved teacher told me ..."bkn mudah nk msk MRSM syg oii,byjk request sgt..event 8A pun ssh nk msk"..warghhh,tkt giler

    ReplyDelete